sobota 31. října 2015

CO JSEM ZARIZOVALA V DOBE MEZI NABIDKOU POZICE A ODLETEM


Po tom co jsem potvrdila, ze pozici youth counselora na cruise ship spolecnosti Carnival prijimam, prisel mi email s informacemi o nasledujicich krocich. Kroky by se daly zamenit za papiry, dokumenty a kurzy, ktere bylo treba sehnat, dodelat ci o ne zazadat. Postup by byl urcite ten samy z kterekoliv zeme na svete, ja jsem si vsechno krome viz zarizovala v USA, ale jsem si jista, ze ten samy proces byste museli podstoupit i v Cechach.


Jedna z nejdulezitejsich veci - zdravotni prohlidka. Ovsem ne takova, ze si skocite k obvodakovi, ale sakra dukladna prohlidka v centru, ktere musi byt schvaleno spolecnosti, pro niz se chystate pracovat. Vim, ze pro Carnival sidli jedna takova specialni pobocka v Praze. Ja jsem prohlidku absolvovala v centru letecke, vodni a pozemni dopravy na Long Islandu. Odbery krve, kdy mi zjistovali hodnoty veskerych latek a mineralu v tele, drogovy test, test na pohlavni choroby a HIV, rentgen plic, ocni test, reflexy, no doslo i na rozbor ze stolice. Well, Carnival chce mit jistotu, ze jeho zamestnanci jsou zdravi. Problemem u tohoto rozsahleho zdravotniho vysetreni je, ze za nej musite zaplatit. A to i v pripade, ze vam neco najdou nebo proste z nejakeho duvodu nebudete splnovat zdravotni kriteria a na lod vas nevezmou. Netusim, jak vysoka je ta castka v Cechach, ale me v USA vysla na $900. Zadna sranda. 

Kdyz jsem vedela, ze mam testy v poradku, s klidem jsem mohla postoupit k dalsim vecem: 

Udelat si kurz prvni pomoci pro deti a dospele plus CPR (resuscitace).  

Nechat si udelat otisky prstu.

Ziskat vypis z rejstriku trestu, v mem pripade jsem musela dolozit vypis z USA i z CR. Mym jedinym stestim bylo, ze jsem o vypis v USA zadala uz v lednu kvuli vizum do Kanady, jenze ten jejich proces trval temer 6 mesicu, nez mi slavna FBI poslala onen dokument. Prisel mi akorat v dobe, kdy jsem ho potrebovala mit a dodat pro CCL. 
Cesky vypis musi byt soudne prelozeny do anglictiny. To jsem resila po emailech, diky bohu ze v CR vydavaji vypis na pockani i na plnou moc. 

Dale jsem musela udelat jazykovy test - Marlins English Language Test. Test staci udelat online, stoji $15 a je potreba dosahnout alespon 90%. Test je vylozene pro Cruise Ship Staff a sklada se z peti casti: Poslech, gramatika, slovni zasoba, cas a cisla, porozumeni textu. Myslim, ze s anglictinou na urovni B2 se da test zvladnout. 

Mit dve reference od predchozich zamestnavatelu, diplom z uspesneho ukonceni studia, ruzne dalsi certifikaty, ktere jste nasbirali.  

Myslim, ze v teto chvili to bylo vsechno. V tomto bode jsem veskere dokumenty, certifikaty a predevsim vysledky zdravotnich testu mohla odeslat do CCL. 

Mne obehavani a vyrizovani trvalo asi mesic a pul, zalezi, jak clovek vychyta volne terminy na zdravotni testy a na kurzy prvi pomoci, jak ochotni a rychli jsou predchozi zamestnavatele apod. Kdyz mi vsechno bylo schvaleno, cekala jsem na tzv. Letter of Employment, ktery mi ale prisel postou do CR, kdyz jsem jeste byla v USA. Nastesti zase zafungovala plna moc a moje mamka tak mohla dopis prevzit. 

V tomto LEO jsem se konecne dozvedela, kdy budu nastupovat na lod a na kterou. CCL se zastituje 24 plavidly, ktera pluji po zapadnim a vychodnim pobrezi USA, na Bahamy, kolem vsech otrovu Karibiku, do Mexica, jine lode pluji na Aljasku a na Havaj (to byl muj sen), do Australie ci do Evropy. 

Hlavne jsem ale diky dopisu mohla konecne zazadat o viza, bez toho by to neslo. O C1-D viza, tedy o viza pro posadku se nejprve zada online vyplnenim formulare D-160. Po uhrazeni poplatku $165 si potvrdite schuzku na americke ambasade. Cekaci lhuty nejsou ted nijak dlouhe, ale o velkych prazdninach muzete na volny termin cekat treba i mesic. 

Schuzka na ambasade probehla v mem pripade rychle a hladce. Mela jsem z toho strach, protoze jsem se ze Statu prave vratila a urednici neradi vidi, ze se clovek chce vracet zase hned zpatky. K memu prekvapeni se urednice podivala jen na onen LEO, zeptala se me, jestli se tesim, dodala ze je to exciting a sla jsem. Pas mi prisel domu za dva dny s C1-D vizy platnymi na pet let a jako bonus i s turistickymi vizy B1-B2 na deset let. Neumite si predstavit ten jekot z radosti co nalsedoval. Nicmene  stale sedim v letadle a vim, ze se muze stat, ze me urednik s blbou naladou v USA dal nepusti. Ale nad tim nepremyslim. 

Puvodne jsem byla zapsana na lod jmenem Fascination a mela jsem se na ni nalodit az 4. prosince. Jenze diky tomu, ze jsem na zdravotni testy sla 3. cervna, by mi vyprsela lhuta sesti mesicu mezi dnem kdy byly testy udelany a mezi nastupem na lod. Nakonec mi byl tedy pobyt v CR o mesic zkracen a byla jsem zapsana na lod jmenem Paradise. Vyplouvam zitra 31. 10. v den svych narozenin :) 

Spolecnost mi koupila letenku a uhradila noc v hotelu a veskere dalsi naklady na cestu. Presto ze veskere vyrizovani a komunikace s CCL probihaly pouze online, musim rict, ze jejich pristup byl az na jednu vyjimku super. Vzdy se snazili jednat rychle a prijemne, vzdycky mi chteli vyhovet a odpovidali mi i na sebestupidnejsi dotazy :) 

Co me ceka zitra... Spousta skoleni a kurzu za pochodu, poznavani novych kolegu, zabydleni se, asi velky zmatek a Halloween. O mem prvnim tydnu na lodi zase priste!

Žádné komentáře:

Okomentovat